Ο ρόλος του φροντιστή, ειδικά όταν αφορά τους ηλικιωμένους συγγενείς μας, είναι κάτι που μπαίνει στη ζωή μας συνήθως επιτακτικά, χωρίς να αφήνει χρόνο να προετοιμαστούμε. Μέσα στην αγωνία για την υγεία των ανθρώπων μας, το άγχος για τον νέο ρόλο και την αναταραχή στην καθημερινότητα, μερικές συμβουλές, μέσα στην απλότητά τους, μπορούν να φανούν πολύτιμες. Έχουμε και λέμε:
- Ετοιμάζουμε ένα πλάνο φροντίδας
Μπορεί στην αρχή να θεωρήσουμε ότι η διαδικασία είναι εύκολη, και απλά θα περνάμε περισσότερο χρόνο με τον ηλικιωμένο συγγενή μας. Η πραγματικότητα, όμως, απέχει από αυτό, γι αυτό και χρειαζόμαστε ένα ρεαλιστικό πλάνο φροντίδας. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να μεριμνήσουμε για τους παρακάτω 7 τομείς:
- Ασφάλεια του σπιτιού
- Ιατρικές ανάγκες
- Υγεία του μυαλού
- Κινητικότητα
- Προσωπική υγιεινή
- Διατροφή
- Κοινωνικοποίηση
- Υπολογίζουμε, με ειλικρίνεια, τι μπορούμε να κάνουμε και τι όχι
Εφόσον δεν είμαστε επαγγελματίες φροντιστές, είναι δεδομένο ότι κάποια πράγματα δεν γνωρίζουμε πώς να τα κάνουμε. Οπότε, είτε θα εκπαιδευτούμε σε αυτά, είτε θα προσλάβουμε βοήθεια, για μερικές ώρες ΄ή για μερικές εργασίες μόνο. Επειδή ο στόχος μας είναι να παρέχουμε μια ποιοτική καθημερινότητα στους αγαπημένους μας, θα πρέπει, με ρεαλισμό και ειλικρίνεια, να επιλέξουμε τι θα κάνουμε και τι θα αναθέσουμε. Οι 7 τομείς που αναφέραμε παραπάνω, είναι όλοι, εξίσου σημαντικοί. Δεν έχουμε περιθώρια για εκπτώσεις.
- Συζητάμε με τον συγγενή που θα φροντίζουμε
Η συνεννόηση είναι ο θεμέλιος λίθος. Πρέπει να θέσουμε στόχους ρεαλιστικούς και να πούμε με ειλικρίνεια τι μπορεί να περιμένει ο συγγενής μας από εμάς και τι όχι. Οι υπερβολικές προσδοκίες, αυτές που φεύγουν έξω από το πεδίο των δυνατοτήτων μας, μόνο άγχος και απογοήτευση θα προκαλέσουν. Αυτή η επικοινωνία, θα πρέπει να διατηρηθεί καθημερινά, για όλο το διάστημα της φροντίδας.
- Κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές στο σπίτι
Όταν προετοιμάζουμε το σπίτι, θα πρέπει να φροντίσουμε να καθαρίσουμε τους διαδρόμους από εμπόδια, καλώδια και χαλιά. Επίσης, να προσθέσουμε μπάρες στο μπάνιο και αναβατόριο στις σκάλες- όπου αυτές υπάρχουν. Και, να φροντίσουμε όλα τα δωμάτια να έχουν το απαραίτητο φως και οι διακόπτες είναι εύκολα προσβάσιμοι. Τέλος, κάνουμε μικρές αλλαγές σε όλο το σπίτι, ώστε να μην χρειάζεται οι αγαπημένοι μας να σκύβουν πολύ ή να καταβάλουν προσπάθεια για να φτάσουν κάτι.
- Ενημερωνόμαστε και είμαστε σε επαφή
Λογικά, για να βρεθούμε στον ρόλο του φροντιστή, σημαίνει ότι η υγεία του συγγενή μας είναι ευαίσθητη και πιθανότατα λαμβάνει φάρμακα και άλλου τύπου θεραπείες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μάθουμε καλά την αγωγή- ποιο χάπι, ποια ώρα κλπ.- και να κατανοήσουμε τις συμπληρωματικές θεραπείες- πχ οξυγονοθεραπεία. Επειδή, όπως είπαμε εξ' αρχής, δεν είμαστε επαγγελματίες, φροντίζουμε να έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο ειδικών- γιατρός, νοσηλευτές, φροντιστές- που θα μπορούν να μας συνδράμουν ανά πάσα στιγμή.
Ο πιο εύκολος τρόπος για να βελτιώσετε τη φροντίδα στο σπίτι είναι να αξιοποιήσετε το πρόγραμμα Kifidis Care και να επικοινωνήσετε με το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό μας για έκτακτες ή επαναλαμβανόμενες ανάγκες. Τόσο οι νοσηλευτές όσοι και οι φροντιστές μας είναι εκπαιδευμένοι και πρόθυμοι να παρέχουν κορυφαίας ποιότητας υπηρεσίες κατ' οίκον.